Pere i el llop

"Pedro y el lobo" · CAMERATA XXI · Proyecto educativo

El conte musical més famós de tots els temps explica les peripècies de l’intrèpid Pere, que, amb l’ajut d’un gat i d’un ocellet, intenten atrapar un malvat llop que s’ha cruspit un ànec, mentre l’avi i uns caçadors s’ho miren sense donar crèdit al que veuen.

“Pere i el llop” va ser escrit fa setanta-cinc anys per un compositor rus molt important: Sergei Prokofiev. Quan Prokofiev va compondre el conte musical Pere i el llop, es va proposar que cada personatge estigués representat pel so d’un instrument. Però no va triar l’instrument perquè sí; hi va pensar molt, i no només va buscar el timbre més adequat per a cada personatge, sinó que, a més, va escriure una música adequada a la manera de ser de cascun d’ells. També va escriure música descriptiva de les situacions que van vivint els personatges al llarg del conte. Dit d’una altra manera:

En Pere és el violí, la viola, el violoncel i el contrabaix.
L’ocell és la flauta
L’ànec és l’oboè
El gat és el clarinet
L’avi és el fagot
El llop és la trompa
Els caçadors són les timbales

En aquest conte decobrirem com són els instruments, com sonen i identificant-lo amb un personatge. Així, cada cop que sentim el tema de l’ocellet tocat per la flauta, ja sabem que ell és el protagonista d’aquella escena; o, quan sentim el clarinet, ja sabem que és el gat el que està fent trapelleries.

Al final, tots els instruments toquen alhora una marxa en la que van apareixent els diferents instruments: només cal parar l’oïda i els anirem descobrint tots.

 

Pestanyes