Camerata XXI Ciutat de Reus

L’Orquestra Camerata XXI – Ciutat de Reus, va ser fundada l’any 1991. Des d’aleshores ha estat l’orquestra de l’Auditori Pau Casals del Vendrell i del Festival Internacional de Música Pau Casals. Actualment l’orquestra combina la seva residència al Teatre Bartrina de Reus i la realització d’una temporada estable de concerts al Teatre Fortuny de la mateixa ciutat. L’orquestra rep el suport de l’ajuntament de Reus i de la Fundació Privada Camerata XXI.

Han col·laborat amb l’orquestra directors i solistes de reconegut prestigi internacional, com Miguel Ángel Gómez Martínez, Edmon Colomer, Miguel Romea, Koji Kawamoto, Xavier Puig, Thomas Martin, Karl-Heinz Schütz, Ingrid Fuzjko Hemming, Joaquín Achúcarro, Ludmil Angelov, Vasko Vassilev, Wen-Sinn Yang, Tamar Iveri, Michèle Crider, Renato Bruson, Badri Maisuradze i Paata Burchuladze entre d’altres.

Des de l'any 2003 fins l'any 2013 el seu director titular va ser en Tobias Gossmann. Durant la seva trajectòria l'orquestra va oferir a Tarragona la primera audició completa de l’Oratori de Nadal de J.S. Bach, així com les dues passions: “Passió segons Sant Mateu” i “Passió segons Sant Joan”. L’Orquestra Camerata XXI ha estat l’orquestra oficial de Tarragona Capital Cultural Europea 2008 i Reus Capital de la Cultura Catalana 2017. Destacar la interpretació del Ballet “Ariel” (estrena mundial absoluta) i de l’obra “Pandora”, ambdues del vallenc Robert Gerhard. Ha actuat al Gran Teatre del Liceu amb motiu de la Gala Lírica “Òpera Solidària”, apadrinada per Montserrat Caballé i retransmesa en directe per TV. També va protagonitzar l’estrena absoluta de l’obra “Nova Catalònia” de Joan Manén en el primer concert de la Diada de l’11 de Setembre, al Palau de la Música Catalana. Destacar l’estrena absoluta a Catalunya i Espanya de la interpretació del “Te Deum” d’Arvo Pärt, juntament amb el Cor de l’Auditori “Enric Granados” de Lleida, amb projeccions de Zaraski, dirigits per Xavier Puig.

El juny de 2009 i març de 2013 l’orquestra va realitzar dues gires pel Japó, actuant, entre d’altres sales, a l’Òpera de Tòquio i a la Symphony Hall d’Osaka.